SZAMPAN LE MEDAILLON

SZAMPAN LE MEDAILLON

MIEJSCE STWORZENIA
Historia Le Medaillon zaczęła się ponad 200 lat temu. Winiarnia znajduje się w Celles-sur-Ource, w dolinie Aube niedaleko Burgundii. Te tereny to piękne działki winne, dobrze wyeksponowane i cieszące się żyzną burgundzką glebą. Terytoria te były długo kwestionowane przez okręg Burgundii i okręg Szampanii. Wreszcie Comtes de Champagne ustaliło swoją legitymację i obecną reputację.

PRZECHOWYWANIE
Butelki przechowywane są w głębokiej i chłodnej piwnicy, gdzie zachodzi druga fermentacja w butelce. Są one umieszczone na panelach szyjkami lekko pochylonych w dół w celu strząśnięcia osadu do szyjki butelki. Odwraca je się ręcznie 1-3 razy dziennie przez kilka tygodni. Następnie osad jest usuwany. Piwnica jest wyjątkowym miejscem. Łuki, łagodne oświetlenie i zapachy łączą się, aby dać wyjątkowe poczucie ciszy i spokoju, ze spektaklem tysięcy przyszłych butelek szampana.

WINNICE
Winnice Cellois znajdują się na słonecznych zboczach doliny Ource. Winorośle czerpią korzyści z podłoża kredowych osadów z warstwą powierzchniową wapienia gliniastego, które są niezbędne w kulturze winnic Szampanii. Szczep Pinot Noir zapewnia szampanowi ciało i zdolność starzenia się. Chardonnay zapewnia świeżość i elegancję. Pinot Blanc nadaje aromat kwiatów i owoców. Wszystkie warunki gleby, klimatu i szczepy winogron nadają szampanowi wyjątkowy smak, bukiet i osobowość, których nie można znaleźć nigdzie indziej.

( KLIKNIJ TUTAJ I POBIERZ PDF NA KOMPUTER )

slider18
slider17
slider16
slider15
slider14
slider13
slider12
slider11
slide10
slider9
slider8
slider7
slider6
slider5
slider4
slider3
slider2
slider

BRUT

Le Medaillon Brut jest złożoną mieszanką 70% Pinot Noir i 30% Chardonnay. Używając winogron wyhodowanych z najlepszych winnic, ten niezwykły szampan zapewnia konsumentom imponujące poczucie równowagi, czystości i świeżości.

Ten delikatny szampan dojrzewa 30 miesięcy w piwnicach, gdzie pozwala mu się na wspaniałe wykończenie. Jego kolor jest delikatny, złoty, z drobnymi i trwałymi bąbelkami.

Wyróżnia się bogatym, intensywnym aromatem świeżości kremowych i białych kwiatów.

KOMPOZYCJA
70% Pinot Noir, 30% Chardonnay. Leżakuje 30 miesięcy. Druga fermentacja w butelce.

OKO
Delikatny złoty kolor z pięknymi, trwałymi bąbelkami.

NOS
Bogaty zapach z piękną intensywnością świeżej śmietany i białych kwiatów.

PODNIEBIENIE
Mieszanka 2 szczepów winogron przynosi świeżość i owocowość. Nuty mineralne przyczynią się do poprawy trawienia.

Idealny by uprzyjemnić każdy wieczór. Doskonale sprawdzi się z owocami morza, kurczakiem i niektórymi twardymi serami.

50 ° F - temperatura pracy

12 gr / litr - cukier resztkowy

ROSÉ

Le Medaillon Rosé wykonany jest metodą saignée i zawiera 100% winogron Pinot Noir. Ta metoda jest bardzo rzadka.

Dzięki temu szampan zachowuje cały smak, strukturę i aromat z winogron Pinot Noir. Ponownie, zgodnie z tradycją Le Medaillon Rosé, dojrzewa 30 miesięcy, aby stworzyć naprawdę wyjątkowy produkt.

We Francji praktycznie wszystkie szampany Rosé powstają w wyniku zmieszania wina czerwonego z białym. Bardzo niewiele różowych szampanów robi się metodą saignée, a więc przez tłoczenie czerwonych winogron i krótki kontakt soku z zawierającymi barwniki skórkami - ta właśnie metoda produkcji nadaje Le Medaillon Rosé wyjątkową pozycję na rynku.

KOMPOZYCJA
100% Pinot Noir przez saignee. Leżakuje 30 miesięcy. Druga fermentacja w butelce.

OKO
Delikatny rumiano-różowy kolor z drobnymi i trwałymi bąbelkami.

NOS
Delikatny zapach czerwonych owoców i nuta słodyczy.

PODNIEBIENIE
Smak jest żywy, pozostawiający uczucie owocowej słodyczy.

Rose jest przyjemną degustacją jako aperitif lub z egzotycznymi lub azjatyckimi daniami. Doskonale sprawdzi się również z truskawkową tartą.

50 ° F - temperatura pracy

10 gr / litr - cukier resztkowy

CUVÉE RESERVE

Le Medaillon Cuvée Reserve składa się w 80% z Pinot Blanc (co stanowi mniej niż 0,5% produkcji winnic w regionie), 10% Pinot Noir i 10% winogron Pinot Meunier.
Coraz mniej producentów wina ma dostęp do winogron Pinot Blanc, dzięki czemu ten szampan jest wyjątkowo rzadki i wyjątkowy.

Co więcej, produkt Cuvée Reserve to produkt całkowicie tete de cuvée, reprezentujący najdokładniej wyselekcjonowany, drogi i najwyższej jakości szampan w ofercie domu szampańskiego. Coraz mniej domów oferuje 100% tête de cuvée.

Jesteśmy w stanie łączyć wysoką jakość z kontrolowaną wielkością produkcji, kładąc podwaliny pod sukces tego niezwykłego produktu.

KOMPOZYCJA
80% Pinot Blanc, 10% Pinot Noir, 10% Pinot Meunier, 100% "tete de cuvee" Fermentacja regulowana temperaturowo w butelce.

OKO
Jasny, świetlisty złoty kolor.

NOS
Delikatny zapach białych owoców i białych kwiatów.

PODNIEBIENIE
Podniebienie jest żywe, pozostawiając uczucie owocowej słodyczy o jedwabistym wykończeniu.

Rezerwat Cuvee będzie idealny do homara i okonia morskiego.

50 ° F - temperatura pracy

8 g / litr - cukier resztkowy